Messier 106
Foto: Siggi Kohlert

Sterrenbeeld: Canes Venatici
Magnitude: 8.4
Coördinaten:

  • RA: 12h 19m
  • DEC: +47° 18'

Canes Venatici

Geschiedenis

Het sterrenstelsel kwam oorspronkelijk niet voor in de bekende Messierlijst. M107 werd in 1947 uiteindelijk aan de originele 103 objecten toegevoegd op aanraden van M.S. Hogg.

Waarnemen

M106, ook gekend als NGC 4258, is niet zo moeilijk terug te vinden aan de nachtelijke hemel. Men vindt het sterrenstelsel anderhalve graad ten zuiden van de heldere ster 3 CVn. Reeds in een binoculair zien we het sterrenstelsel als een zwak vlekje. Eigenaars van telescopen kunnen het object in al zijn glorie bewonderen. Let wel op: M106 verdraagt geen heel grote vergrotingen. Door een telescoop ziet men een grote kern omgeven door een veel minder heldere ovale halo. Met een grotere telescoop zijn de twee spiraalarmen zichtbaar. In de nabije omgeving van M106 zijn er verschillende andere sterrenstelsels waarneembaar waarvan er drie te zien zijn met behulp van kleine kijkers. NGC 4346 en NGC 4220 zijn reeds in een 10 cm refractor zichtbaar bij een vergroting van 60x. NGC 4217 is iets moeilijker, maar te doen met telescopen groter dan 10 cm.

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Overlijden van de Sovjet-Russische natuurkundige en ingenieur Sergej Koroljov die wordt aanzien als de grondlegger van de ruimtevaart in de Sovjet-Unie. Onder zijn leiding werden in 1957 de eerste Russische intercontinentale raket en de eerste Spoetnik gelanceerd. Ook was hij nauw betrokken bij de selectie van de eerste Russische kosmonauten. Hij stond eveneens aan het hoofd van Russische projecten voor bemande ruimteschepen als Vostok, Voskhod en Sojoez waarmee ondermeer de eerste mens en de eerste vrouw in de ruimte warden gebracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken