Dit boek gaat, zoals de titel het zegt, over de Zon en zijn relatie tot de Aarde. Het is een uitgave van Volkssterrenwact MIRA en beschikbaar bij, onder andere, de VVS en Stichting de Koepel. Na een inleiding van Frank Deboosere beginnen we meteen met het onstaan van onze Zon en het planetenstelsel.
In het jaar 1610 brengt Galileo Galileï zijn boodschap van de sterren. Met zijn publicatie Sidereus Nuncius (Sterrenbericht) markeert hij het begin van de moderne astronomie. Zowat 400 jaar later geeft Gustaaf C. Cornelis de moderne lezer een stand van zaken. Deze historische ontdekkingsreis naar verleden en heden van de kosmologie is geen traditioneel handboek of encyclopedisch naslagwerk.
Dit 112-pagina's tellende boek van Giles Sparrow, dat oorspronkelijk in het Engels is geschreven, geeft een beschrijving van alle 88 sterrenbeelden en hun relevantste deepsky-objecten weer. De sterrenbeelden worden er in alfabetische volgorde doorlopen en worden gevolgd door een aantal sterrenkaarten.
Het Engelstalige boek 'Space Probes - 50 Years of Exploration from Luna 1 to New Horizons' is een ware must voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart en de verkenning van het zonnestelsel. Space Probes is het eerste boek dat een compleet overzicht weergeeft van alle ruimtetuigen die op verkenning gingen in ons zonnestelsel. Dankzij prachtige foto's, leerrijke illustraties en zeer goed opgebouwde teksten wordt de lezer als het ware meegenomen op een reis doorheen het zonnestelsel.
Atlas van de sterrenhemel, een boek geschreven door Robin Kerrod, is naast een algemene theoretische basis van de hemelobjecten vooral gericht op het waarnemen van de hemel zelf. Het boek is prachtig geïllustreerd met foto's afkomstig van de Hubbletelescoop en herbergt meer dan 60 handige kaarten van de sterrenhemel.
Sterren, een boek geschreven door Kevin Tildsley, behoort net zoals vele andere boeken tot een verzameling van Capitool natuurgidsen. Het boekje is een absolute aanrader voor zowel de beginnende astronoom als de iets meer gevorderde astronoom en bevat kaarten van alle sterrenbeelden en is rijk geïllustreerd met foto's van deepsky-objecten.
In het voorwoord haalt de auteur enkele voorbeelden aan van kometen in oude geschriften en gedichten zoals het oud-Griekse Ilias en de werken van William Shakespeare. Het boek werd ingedeeld in zeven hoofdstukken teneinde ietwat structuur te creëren in de 101 trivia en weetjes over kometen, de vuile sneeuwbal fossielen van ons zonnestelsel.
Medio augustus 2013 verscheen de door Martin Mobberley, amateur-astronoom en gekend astrofotograaf, geschreven biografie van Sir Patrick Moore (1923-2012), wereld’s meest bekende amateur-astronoom die op 9 december 2012 plotseling overleed. Gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en ontmoetingen, slaagde de auteur erin een schitterend overzicht te geven van het leven van wijlen Sir Patrick Moore.
Medio september 2013 kwam de tweede, verbeterde editie uit van deze softcover die een overzicht geeft van de geschiedenis van Europa's grootste sterrenwacht: Observatorio del Roque de los Muchachos - ORM op de 2 396m hoge Caldera de Taburiente van het Canarische eiland La Palma. Deze tweede editie werd gedrukt op beter glossy papier en telt 20 extra pagina's.
Asteroids is het derde book in een Springer reeks over de potentiële bronnen van energie en materiaal binnen het Zonnestelsel. De eerste twee boeken over Mars en de Maan verschenen in 2009 en 2012 en bevatten de meest recente informatie over deze onderwerpen. Het derde boek is geen uitzondering en stoelt op wetenschappelijke gegevens van de meest recente ruimtevaart missies naar planetoïden en de asteroïdengordel.
Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.