Astrowoordenboek: L

Term Omschrijving
Lagrange punt In een Lagrangepunt kan een klein object, zoals een satelliet zonder eigen aandrijving een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van twee hemellichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien. Hierbij moet de massa van het object in het Lagrangepunt verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de twee hemellichamen en moet deze massa de juiste snelheid en richting hebben. Ieder tweelichamensysteem dat draait rond een gemeenschappelijk zwaartepunt heeft vijf Lagrangepunten, waarvan er drie liggen op de verbindingslijn tussen de twee hemellichamen. Deze punten zijn interessant voor bestudering van de hemellichamen en latere bouw van kunstmatige menselijke kolonies.
Lava Gesmolten steen dat op het oppervlak van een planeet is losgebarsten en heet genoeg is om te vloeien.
Lenticulair sterrenstelsel Een schijfvormig sterrenstelsel dat geen opvallende structuur heeft binnen de schijf. Lenticulaire sterrenstelsels lijken meer op elliptische sterrenstelsels dan spiraalstelsels.
Lenzenkijker Telescoop waarin de beelden gevormd worden door één of meerdere lenzen.
Lichtjaar Is de afstand die het licht in 1 jaar erover doet om bij ons te raken, zo'n 9,6 biljoen kilometer.
Lokale groep Verzameling van ongeveer 30 sterrenstelsels waartoe ook onze melkweg behoort
Luminositeit Totale intrinsieke helderheid van een ster of sterrenstelsel

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 4 met aan boord de kosmonaut Vladimir Shatalov. Het doel van deze missie was Sojoez 4 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 5 ruimtetuig waarin zich drie kosmonauten bevonden zodat de kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Twee dagen na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken