Foto: NASA/NOAA

In de sterrenkunde of astronomie is een satelliet een object dat in een baan om een planeet of ander hemellichaam cirkelt. Zo bestaan er honderden en zelfs duizenden natuurlijke satellieten zoals manen of kleine brokstukken die allemaal rondom planeten cirkelen. Met de komst van de ruimteraket bestaan er ook kunstmatige satellieten die door de mens gemaakt worden en met behulp van raketten in een baan om de aarde, de maan of andere planeten gebracht worden. De eerste kunstmatige satelliet dat rond de aarde cirkelde, was Spoetnik 1 en werd in 1957 in de ruimte gebracht. 

Vandaag de dag bevinden zich duizenden satellieten rondom onze planeet. Al deze satellieten worden gebruikt om onder andere het weer of het klimaat op aarde in beeld te brengen of om er voor te zorgen dat onze navigatie in onze auto zegt hoe we moeten rijden. Daarnaast bestaan er ook spionagesatellieten, communicatiesatellieten en wetenschappelijke satellieten. Satellieten rondom onze planeet cirkelen niet allemaal op dezelfde hoogte rond de aarde maar bevinden zich in verschillende banen, vaak afhankelijk van hun doel. Zo kunnen satellieten cirkelen in een lage baan om de aarde (ongeveer 200 kilometer hoog) maar ook in een geostationaire baan om onze planeet op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Doordat kunstmatige satellieten voor hun eigen voeding (elektriciteit) moeten zorgen, worden deze steeds uitgerust van grote zonnepanelen waarmee men in de ruimte zonlicht omzet naar elektriciteit. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een raket gelanceerd met aan boord ondermeer as van enkele overleden mensen waaronder de bedenker van de televisiereeks Star Trek Gene Roddenberry. De lancering wordt uitgevoerd met behulp van een Pegasus XL raket in opdracht van het bedrijf Celestis. Dit is 's werelds eerste commerciële ruimtebegrafenis. Na deze eerste lancering volgen nog andere ruimtebegrafenissen waarbij de as van ondermeer de bekende astronoom Eugene Merle Shoemaker, de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper en de Star Trek acteur James Doohan in de ruimte wordt gebracht. Foto: Celestis

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken