De Saturnusmaan Mimas
Foto: NASA

Mimas was is de Griekse mythologie de zoon van Gaia en dit hemelobject werd in 1789 ontdekt door William Herschel. Deze maan heeft een diameter van ongeveer 392 kilometer en draait om de 0,94 aardse dagen om de planeet Saturnus. Dit kleine hemellichaam wordt gekenmerkt door een enorme inslagkrater die van ver te zien is en bijna voor vernietiging van deze maan zorgde.

-
De Saturnusmaan Mimas - Foto: NASA

Deze maan beschikt over een zeer lage dichtheid waardoor wetenschappers vermoeden dat het maantje vooral bestaat uit ijswater en lichte gesteenten. Het meest kenmerkende aan deze maan is zijn enorme inslagkrater die een diameter heeft van 130 kilometer en vrijwel het hele oppervlak domineert. Deze krater werd de Hershelkrater genoemd en de wanden rondom deze krater zijn ongeveer vijf kilometer hoog. Op sommige plaatsen is deze krater tien kilometer diep en het centrale punt steekt maar liefst zes kilometer boven de bodem van de krater uit. Vrijwel het gehele oppervlak van deze maan wordt gekenmerkt door kraterinslagen waardoor aangenomen wordt dat Mimas tijdens het begin van ons zonnestelsel heel wat inslagen heeft mogen verduren en wellicht scheelde het niet veel of de maan was uit elkaar gespat toen de grote Herschelkrater werd gevormd door een enorme inslag want aan de achterzijde van Mimas werden scheuren in het oppervlak ontdekt die wellicht afkomstig zijn van de impact. Niet het gehele oppervlak van Mimas is bedekt met kraterinslagen. In het zuidelijke poolgebied zijn er kraters terug te vinden die veel kleiner zijn dan in andere regionen en dit kan wijzen op een geologische activiteit die in het zuidelijke poolgebied bezig is waardoor grotere kraters verwijdert worden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken