Op 16 mei 1953, keerde Herman C., fotograaf van beroep, terug uit Charleroi. Omstreeks 17u30, nauwelijks zeven km van de stad verwijderd, stopte hij om een kudde schapen te fotograferen. Plots hoorde Herman een hels lawaai, gevolgd door enkele droge knallen. Toen hij zich omdraaide zag hij in het noordwesten een groot blinkend voorwerp, omgeven door een witachtige stralenkrans. Het steeg op, liet witte schilfertjes vallen en werd gevold door een blauw en witte rookslinger.
Om de 27 dagen komt over Assebroek bij Brugge een geheimzinnig vliegend tuig voorbij, zegt amateur- astronoom Werner B. die daarbij de steun krijgt van zijn echtgenote en van een aantal andere sterrenkijkers, onder wie niet het minst Dirk D. Om een internationaal aanvaardbare term te gebruiken: het zijn ufo’s (Unidentified Flying Objects), in het beschaafd Nederlands een niet geïdentificeerd vliegend voorwerp, die vliegende tuigen die van tijd tot tijd in het nieuws op duiken om dan weer een hele tijd bij wijze van spreken onder water te blijven. Gewoonlijk duiken ze in onze kranten op als er iets eigenaardig is voorgevallen in Brazilië of aan de Zuidpool, daar kan je het moeilijker controleren nietwaar en het is een grote zeldzaamheid om ook eens ufo’s bij de achterdeur te hebben, te Brugge nog wel. Je moet al aardig overtuigd zijn voor je luidop gaat vertellen dat je ze ziet vliegen, de ufo’s. Je riskeert “voor niet helemaal vol” verklaard te worden.
Te Schoonaarde-Dendermonde hing in 1979 niet alleen sneeuw in de lucht. Johan V. B. (op dat moment 10 jaar) zag iets anders. Iets heel vreemd: een grote vliegende schotel met aan de bovenzijde twee kleine koepels en onderaan een trapje. Daarnaast was hij ook getuige van nog iets veel vreemder: twee gestreepte mannen van ijzer, die (net in de lijst van Johans slaapkamerraam) het trapje opklommen om in te stappen en met hun tuig van glanzend wit metaal in de grijze ochtendnevel te verdwijnen, richting Wetteren. Het was maandag 1 januari 1979, tussen 8 en 9 uur.
Op een zaterdag in 1982 hebben in de buurt van de luchtmachtbasis van Bierset verscheidene personen een 'ufo' menen waar te nemen. Het betrof naar verluidt een helgroene lichtbundel. Een bediende van de civiele basis zag het verschijnsel gedurende zo’n twintig seconden. Hij verwittigde zijn collega’s evenals een douanebeambte op de basis. Ook zij stellen de groene lichtbundel gezien te hebben.
In 1986 konden velen hun ogen nauwelijks geloven. Een waarachtige UFO (een niet geïdentificeerd voorwerp) vloog hen boven het hoofd. Er was er niet één persoon die dit zag, maar honderden, zowat overal in België. Ook in Duitsland, Noord-Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg en in Nederland hebben ochtendlijke wandelaars het mysterieuze vuurwerk gezien.
Na het dolle maar magere ufo-observatie-weekend van de voorbije paasdagen heeft de Belgische luchtmacht in vage bewoordingen laten verstaan dat ze een aantal “vreemde radar-echo’s”, die ze sinds 30 maart waarneemt, van naderbij te onderzoeken. Het resultaat van dat onderzoek zou aan de generale staf van het leger worden overgedragen. Vreemd dat men maandenlang over “parasiet-echo’s” en “atmosferische storingen” heeft gepraat en nu ineens tot de vaststelling komt dat de radar toch op bepaalde “objecten” bliept. Die vaststelling had men al vier maanden geleden kunnen maken. Op 5 december1989 werden namelijk duidelijke ufo-echo’s waargenomen door op z’n minst vijf verschillende radarposten. De luchtmacht was daarvan op de hoogte en is meer dan waarschijnlijk ook nog in het bezit van de “radar-tape” van de bewuste dag. Humo brengt u het verhaal van die tot nog toe stilgehouden radar-waarneming. Verkeersleiders en militaire radar- operateurs die toen over het scherm gebogen zaten, spreken over een uniek fenomeen: “Zoiets had niemand van ons ooit waargenomen”.
Maandenlang werd België in 1990 opgeschud door meldingen van eigenaardige voorwerpen die bij nacht het luchtruim doorkliefden. Het Belgische leger talmde eerst nog maar besloot uiteindelijk, onder druk van de vele meldingen, in actie te schieten. De burger mocht bij deze waarnemingen dan wel dromen van groene Marsmannetjes, toch vreesde de Belgische luchtmacht veeleer voor buitenlandse spionage.
Toen de 20-jarige P.M. weer het tuintje inliep dat hij heel even verlaten had om zijn Practica fototoestel te nemen, kwam hij maar net op tijd om het donkere, driehoekige silhouet met rode knipperlicht en grote hoeklichten te fotograferen. Vijf minuten lang hing het tuig roerloos in de lucht, op zo’n 150 meter boven de getuigen. Daarna verdween het tussen de wolken en zag Petit-Rechain er opnieuw uit als een kleine gemeente aan de rand van Verviers.
Werd het Waalse dorpje Gué d’Hossius op 6 maart 1993 bezocht door een ufo, of verbeeldden de twee getuigen die tien minuten lang een hel licht zagen zich iets? Met die vraag hield een gespecialiseerd onderzoekscentrum uit Toulouse zich een tijd lang bezig. De eerste vaststellingen wijzen alvast in de richting van een 'niet geïdentificeerd voorwerp': een ufo dus.
In de jaren '80 heerste in België een ware ufo-gekte. Verschillende mensen hadden 'iets merkwaardig' aan de hemel gezien. Soms ging het om een soort driehoek met felle schijnwerpers, anderen zagen dan weer geheimzinnige stippen. Aan Wim Trachet, voorzitter van Skepp (studiekring voor kritische evaluatie van de pseudowetenschappen en het paranormale), werd gevraagd hoe sceptici tegen het ufo-fenomeen aankijken.
Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 4 met aan boord de kosmonaut Vladimir Shatalov. Het doel van deze missie was Sojoez 4 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 5 ruimtetuig waarin zich drie kosmonauten bevonden zodat de kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Twee dagen na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.