De Sojoez MS-15 bemanning.
Foto: NASA

Op woensdag 25 september 2019 zijn drie mensen met succes naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Tijdens deze lancering werd voor de laatste keer een Russische Sojoez-FG raket gebruikt. Aan boord van de Sojoez MS-15 ruimtecapsule bevonden zich de Amerikaanse astronaute Jessica Meir, de Russische kosmonaut Oleg Skripochka, en Hazza Al Mansouri die de eerste ruimtevaarder is uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De lancering vond zoals steeds plaats op de legendarische Bajkonoer kosmodroom in Kazachstan vanwaar ook ooit de eerste satelliet en eerste mens in de ruimte gebracht werden. De laatste Sojoez-FG raket vertrok om 15u57 Belgische tijd en zette met succes de Sojoez MS-15 ruimtecapsule uit in een lage baan om de Aarde. Vier omwentelingen om onze planeet later hechtte de Sojoez MS-15 sapcule zich probleemloos vast aan de Zvezda module van het internationale ruimtestation. Daar werden de drie ruimtevaarders opgewacht door zes andere ruimtevaarders waaronder de Italiaanse astronaut Luca Parmitano. Voor Rusland en het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos was deze lancering een belangrijke mijlpaal aangezien het land stopt met het lanceren van Sojoez-FG raketten. Deze raket werd sinds 2001 ingezet voor het lanceren van bemande Sojoez ruimtecapsules om de toenmalige Sojoez-U raketten te vervangen. Rusland wou uiteindelijk overstappen naar de nieuwe Sojoez-2 raket maar doordat deze gebruik maakt van nieuwe technologie die nog niet werd getest, werd de nieuwe Sojoez-2 niet gesteund door de andere partners van het ISS ruimtestation. Daarom besliste Rusland om een tussenversie te ontwikkelen, de Sojoez-FG, die uiteindelijk 70 maal werd gelanceerd. Van al deze lanceringen liep het slechts éénmaal mis toen de Sojoez MS-10 ruimtecapsule een noodlanding moest maken. Onderaan dit artikel kan u de beelden bekijken van deze lancering! 

Aan boord van de Sojoez MS-15 ruimtecapsule bevonden zich drie ruimtevaarders. Gezagvoerder was de Russische kosmonaut Oleg Skripochka voor wie dit zijn derde ruimtevlucht is. Tijdens zijn voorgaande langdurige ruimtevluchten voerde Oleg Skripochka al drie ruimtewandelingen uit. Naast de Russische kosmonaut bevond zich aan boord van Sojoez MS-15 ook de Amerikaanse astronaute Jessica Meir aan boord. Voor Meir is dit haar eerste ruimtemissie nadat zij in 2015 officieel astronaut werd en toetrad tot het NASA korps. Jessica Meir zal aan boord van het ISS ruimtestation samen met Oleg Skripochka deel uitmaken van de Expedition 61 crew. Met de lancering van de Sojoez MS-15 capsule werd ook geschiedenis geschreven. Zo bevond zich aan boord van deze capsule de allereerste ruimtevaarder afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hazza Al Mansouri werd samen met Sultan Al Nayadi in 2018 geselecteerd als de eerste ruimtevaarders uit de Verenigde Arabische Emiraten en startte vervolgens aan zijn opleiding en training in het Yuri Gagarin Cosmonaut Training Centre in Rusland. De eerste ruimtemissie missie van Hazza Al Mansouri zal slechts acht dagen duren aangezien hij met de Sojoez MS-14 ruimtecapsule zal terugkeren naar de Aarde. Gedurende zijn korte verblijf aan boord van het internationale ruimtestation ISS zal Hazza Al Mansouri wetenschappelijke experimenten uitvoeren met onder andere zaden die afkomstig zijn uit zijn thuisland.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken