De Amerikaanse Destiny module.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel een lek in het internationale ruimtestation ISS. Het lek werd in september 2019 al ontdekt en volgens NASA is het momenteel de beste periode om de oorzaak van het lek te kunnen achterhalen. Ruimtevaarders die momenteel leven en werken aan boord van het ruimtestation zijn niet in gevaar maar gaan voor alle zekerheid het weekend doorbrengen in het Russische gedeelte van het ruimtecomplex. 

De afgelopen maanden waren heel drukke tijden voor de ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Zo heeft het ruimtestation bezoek gekregen van onbemande bevoorradingstuigen en werden er complexe ruimtewandelingen uitgevoerd. Nu de bewoners van het ruimtestation een relatief rustige periode ingaan, is het volgens NASA dan ook het perfecte moment om de oorzaak van het lek te achterhalen. Nadat het lek in september 2019 werd ontdekt, bleek dat de hoeveelheid zuurstof die ontsnapt nog binnen de marges valt die de ruimtevaartorganisatie vooropstelt. Het ruimtestation is nooit helemaal luchtdicht. Zo lekt er wel altijd een klein beetje zuurstof uit het ruimtecomplex waardoor men geregeld de balans moet herstellen. NASA wil de oorzaak van het meest recente lek nu achterhalen door elke module afzonderlijk af te sluiten waarna men de druk in deze modules gaat verhogen. Op deze manier hoopt men uiteindelijk de bron van het lek te vinden. Dit weekend verhuizen de ruimtevaarders naar de Russische Zvezda module zodat NASA het Amerikaanse segment kan afsluiten en onderzoeken. Indien de oorzaak van het lek daar niet wordt gevonden, wordt vervolgens het Russische segment onderzocht. De ruimtevaarders zullen tijdens hun verblijf aan boord van het Russische segment hun activiteiten kunnen verder zetten. 

Dit is niet de eerste maal dat een lek wordt ontdekt aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Zo werd twee jaar geleden ook al een lek ontdekt waardoor toen ook verschillende modules van het ruimtecomplex één voor één werden afgesloten. Uiteindelijk werd het lek toen gelokaliseerd in een Sojoez ruimtevaartuig dat aan het ruimtestation gekoppeld was. Het lek bleek toen twee millimeter groot te zijn. Ook in 2004 werd een klein lek ontdekt aan boord van het ISS dat ingenieurs en vluchtleiders drie weken lang heeft bezig gehouden. Ruimtevaarders worden getraind op het omgaan met lekken aangezien zij zes maanden leven aan boord van het ruimtestation. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken