Het ruimtevaartbedrijf van de miljardair Sir Richard Branson, Virgin Galactic, heeft op vrijdag 29 juni 2023 zijn eerste commerciële ruimtevlucht uitgevoerd. Vanop de commerciële ruimtehaven Spaceport America, in New Mexico, vertrok om 16u30 Belgische tijd het SpaceShipTwo 'VSS Unity' ruimtevaartuig en bereikte 58 minuten later de rand van de ruimte op een hoogte van 85 kilometer. Aan boord bevonden zich twee piloten en vier passagiers waarvan drie Italianen.
Op zaterdag 1 juli moet een Amerikaanse Falcon 90 raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX de Europese ruimtetelescoop Euclid in de ruimte brengen. Met deze astrofysica missie willen wetenschappers de evolutie van het donkere heelal onderzoeken en een 3D-kaart maken van het heelal door miljarden sterrenstelsels tot op 10 lichtjaar te observeren. Euclid heeft een gewicht van 2,1 ton en moet vier weken na zijn lancering aankomen op zijn bestemming, 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De lancering is voorzien voor 17u12 Belgische tijd en zal LIVE te volgen zijn via dit artikel.
Een internationaal team van wetenschappers heeft met behulp van gegevens van de NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope voor het eerst een molecuul gedetecteerd dat bekend staat als het methylkation (CH3+) en dat zich bevindt in de protoplanetaire schijf rond een jonge ster. Ze hebben deze prestatie geleverd met een interdisciplinaire analyse door deskundigen, waaronder belangrijke input van spectroscopisten uit laboratoria. Deze eenvoudige molecule heeft een unieke eigenschap: het reageert relatief inefficiënt met het meest voorkomende element in ons heelal (waterstof), maar reageert gemakkelijk met andere moleculen en initieert zo de groei van complexere koolstofmoleculen.
Met behulp van de James Webb Space Telescope heeft een groep astronomen onder leiding van Sebastian Zieba (MPIA, Sterrewacht Leiden) gezocht naar een atmosfeer op de rotsachtige exoplaneet TRAPPIST-1 c. Hoewel de planeet qua grootte en temperatuur bijna identiek is aan Venus, en de verwachting was dat hij een dikke dampkring zou hebben, blijkt de atmosfeer heel anders te zijn. Door de warmte die de planeet afgeeft te analyseren, concluderen ze dat de planeet mogelijk slechts een ijle atmosfeer heeft met een minimale hoeveelheid kooldioxide. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nature.
De ESA/JAXA BepiColombo missie heeft zijn derde van zes zwaartekrachtondersteunende vluchten naar Mercurius gemaakt, waarbij beelden zijn gemaakt van een nieuw benoemde inslagkrater en van tektonische en vulkanische bijzonderheden terwijl de missie zijn baan aanpast om in 2025 in een baan om Mercurius te komen. De dichtste nadering vond plaats om 21u34 CEST op 19 juni 2023, ongeveer 236 km boven het planeetoppervlak, aan de nachtkant van de planeet.
Op 18 juni 1983 steeg spaceshuttle Challenger op voor zijn tweede ruimtereis, de STS-7 missie. Onder de vijfkoppige bemanning droeg Challenger de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte, NASA-astronaut Sally K. Ride. Andere opmerkelijke primeurs voor de missie waren de eerste vijfkoppige bemanning, de eerste vlucht van astronauten uit de klas van 1978 en de eerste astronaut die een tweede vlucht maakte met de shuttle. Tijdens de vlucht werd ook voor het eerst een satelliet losgelaten en opgehaald met de Canadese robotarm en werden twee commerciële satellieten voor Canada en Indonesië gelanceerd. Slecht weer verijdelde de eerste poging om de shuttle in Florida te laten landen. Challenger keerde terug naar Californië na zijn succesvolle zesdaagse missie.
Met behulp van gegevens die zijn verzameld door NASA's Cassini ruimtesonde heeft een internationaal team van wetenschappers ontdekt dat fosfor, een essentieel chemisch element voor leven, opgesloten zit in zoutrijke ijskorrels die door Enceladus de ruimte in zijn geslingerd. Het is bekend dat de kleine maan een oceaan aan de oppervlakte heeft en water uit die oceaan barst door scheuren in de ijskorst van Enceladus als geisers bij zijn zuidpool, waardoor een pluim ontstaat. De pluim voedt vervolgens de E-ring van Saturnus (een zwakke ring buiten de helderdere hoofdringen) met ijzige deeltjes.
Op vrijdag 16 juni 2023 zal voor de laatste maal een krachtige Ariane 5 raket gelanceerd worden. Tijdens deze laatste missie van een Ariane 5 raket moeten de Syracuse 4B en de Heinrich Hertz communicatiesatellieten in de ruimte gebracht worden die samen meer dan 6,9 ton wegen. De Ariane 5 raket was enkele decennia lang het werkpaard van de Europese ruimtevaart en bracht tientallen zware communicatiesatellieten, planetaire ruimtesondes, bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation en ruimtetelescopen succesvol in de ruimte. Deze laatste lancering is voorzien voor 23u26 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen!
Het idee van raketaangedreven vliegtuigen ontstond in de autosport en zag zijn eerste toepassing op 11 juni 1928, de eerste vlucht van een raketaangedreven vliegtuig, de Lippisch Ente, in Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog, in de VS, richtte de interesse in raketaangedreven vliegtuigen zich op een beter begrip van aerodynamica in het transonische regime. Het raketvliegtuig X-1, dat tussen 1946 en 1958 vloog en in 1947 als eerste de geluidsbarrière doorbrak, leidde tot nieuwe snelheids- en hoogterecords. Het hypersonische raketaangedreven onderzoeksvliegtuig X-15, dat tussen 1959 en 1968 vloog, breidde de kennis en ervaring verder uit tot aan de rand van de ruimte, met snelheidsrecords voor bestuurde vliegtuigen die tot op de dag van vandaag standhouden. Raketvliegtuigen hebben een plaats gevonden in de huidige suborbitale commerciële ruimtevaartsector.
Een team van astronomen heeft met behulp van waarnemingen van de Hobby-Eberly Telescoop (HET) van het McDonald Observatorium van de Universiteit van Texas in Austin een van de langste gasstaarten ontdekt die ooit zijn waargenomen bij het ontsnappen van een planeet. De planeet, HAT-P-32b, is bijna twee keer zo groot als Jupiter en verliest zijn atmosfeer door middel van dramatische stralen helium die zich voor en achter hem ontvouwen terwijl hij door de ruimte reist.
De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.