Het fotograferen van poollicht
Foto: Eric Cheng

Het fotograferen van poollicht of noorderlicht is een eenvoudig proces. Veel van de resultaten hangt echter ook af van het type camera dat u gebruikt (analoog of digitaal). Zoals vaak het geval is in de fotografie is ook bij het fotograferen van poollicht experimenteren de beste methode om goede resultaten te bereiken. Na enig oefenen met astrofotografie zult u weten welke instellingen tot een goed belichte foto leiden. Een groot voordeel van een digitale camera is dat u de resultaten meteen te zien zijn krijgt en eventueel nog aanpassingen kunt uitvoeren aan de foto's door nabewerkingstechnieken. Tevens kunt u in digitaal gemaakte foto's de instellingen van de camera opvragen om eventuele aanpassingen uit te voeren bij latere opnames.

Materiaaltips

  • Een digitale of analoge met openingsverhouding (f-waarde) van 2.8 of lager
  • Voor analoge camera's kleurenfilm 400ASA of 200ASA
  • Voor digitale camera's ISO waarde 400 of 800
  • Draadontspanner
  • Statief voor camera op te plaatsen.
  • 35mm lens of groothoeklens

Locatie

Aangezien poollicht zwak te zien kan zijn, is het dus aan te raden om zover mogelijk van straatlichten weg te blijven en een goed zicht te hebben op de noordelijke horizon. Ook wordt aangeraden om de data goed in het oog te houden aangezien poollicht in onze streken weinig te zien is. 'Aurora chasen' of op jacht gaan naar poollicht is ook een optie. Hiervoor moet je enkel zorgen dat alles klaar ligt om meteen te kunnen vertrekken als de poollicht-data positief is waarna je snel op zoek kan gaan naar de beste waarnemingsplaats.

Belichtingstijden

f-waarde 64 ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO
1.4 35 sec 25 sec 12 sec 6 sec
1.8 60 sec 40 sec 20 sec 10 sec
2 60 sec 45 sec 25 sec 12 sec
2.8 2 min 90 sec 45 sec 25 sec
4 4 min 2½ min 90 sec 45 sec

De belichtingstijd varieert tussen de 3 tot 30 seconden om de heldere bogen en structuren te kunnen zien op een foto. Maak niet enkel opnames met een vaste belichtingstijd maar verspreid de belichtingstijd. De ene maal maak je foto met een korte belichtingsperiode, de andere foto belicht je dan eens 30sec enzoverder. De gemiddelde belichtingstijd voor een goede foto van poollicht is ongeveer 20 seconden bij een ISO-waarde van 200. Bij een ISO-waarde van 1000 en hoger krijg je teveel ruis in de foto's waardoor dit af te raden is. ISO-waarden tussen de 200 en 400 geven vaak de mooiste resultaten en de beste kwaliteit. Met digitale camera's kunnen steeds hogere ISO waarden bereikt worden met minder ruis in de beelden, zo kan je dan poollicht vastleggen met kortere sluitertijden. Zeker bij sterk en snel bewegend poollicht is het belangrijk de sluitertijd zo kort mogelijk te houden.

Een lichtsterke lens is vereist, een lens met een diafragma van f4 kan ook leuke foto's opleveren, maar zal je langer moeten gaan belichten wat bij snel bewegend poollicht minder aangenaam is voor de foto's gezien details verloren gaan door het snelle bewegen. Een lens met f1,4 of 2.8 zijn veel lichttserker waardoor je lagere ISO kan gebruiken (en dus minder ruis) en de belichtingstijd kunt terugschroeven.

Poollicht
Poollicht gefotografeerd vanuit Zweden - Foto: Vancanneyt Sander - ISO 1250 f2.8 20sec.

Aurora fotograferen

Om heldere bogen en structuren in poollicht te kunnen fotograferen, is het aangeraden deze te fotograferen tussen half elf 's avonds en middernacht. Dit zijn fotografisch gezien de beste momenten voor het fotograferen van poollicht. Besteed ook aandacht aan de achtergrond van de foto. Zorg ervoor dat er geen straatlichten mee op de foto staan aangezien deze de gemaakte foto kunnen overbelichten. Het best gebruik je nachtlicht of een rode lamp. Om foto's van poollicht nog mooier te maken is het ook aangeraden om er de horizon of een ander object zoals bomen mee op te zetten. Als je uiteindelijk naar buiten gaat om foto's te maken, is het ook raadzaam om de camera al wat afgekoeld te hebben zodat de lens niet aandampt wat kan leiden tot slechte opnamen.

Wanneer je heldere bogen ziet, opent u de sluiter van de camera door middel van de draadontspanner in te duwen en vast te zetten. Stel uw camera in op de laagste f-waarde (diafragma waarde) om de belichtingstijd zo kort mogelijk te houden. Als er teveel beweging is bij de bogen en vormen mag u echter niet te lang belichten aangezien dit kan leiden tot niet gedetailleerde foto's of wazig poollicht op de foto. Kortom: het fotograferen van poollicht is een echte uitdaging maar kan prachtige foto's opleveren die iedereen zullen bekoren!

Meer info en meer data

Voor meer informatie en real-time data in verband met de Zon, ruimteweer en poollicht verwijzen we u graag door naar onze populaire dochterpagina poollicht.be!
Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken