De Kvant-2 module
Foto: NASA

Nadat de Kvant-1 module in 1987 gelanceerd en vastgehecht werd aan het Russische Mir ruimtestation, werd op 26 november 1989 de derde module voor dit ruimtestation in de ruimte gebracht vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazakstan. Hierdoor kreeg het complex er 61,9 kubieke meter aan leef- en werkruimte bij.

Deze 19,6 ton zware Kvant-2 module hechtte zich op 6 december 1989 vast aan de Mir basismodule van het ruimtestation nadat het gelanceerd werd door een krachtige Proton draagraket. Met deze nieuwe module kreeg het ruimtestation er nu een luchtsluis bij waardoor kosmonauten vanaf dan ook ruimtewandelingen konden uitvoeren. Het ruimtestation kreeg er met de komst van de Kvant-2 module ook tal van nieuwe wetenschappelijke experimenten en onderdelen bij.

MarsDe Kvant-2 module

De Kvant-2 module was de eerste module uit het Mir ruimteprogramma waarvan de plannen gebaseerd waren op die van het Russische TKS ruimtetuig. Deze 12,2 meter lange module was onderverdeeld in drie compartimenten waarvan één dienst deed als luchtsluis. De andere twee ruimten werden gebruikt als cargo, opslag- en experimentenruimte. Voor de Kvant-2 module gekoppeld werd aan het Mir ruimtestation moesten de ruimtewandelingen uitgevoerd worden via de luchtsluis aan boord van de Mir basismodule. Dankzij de komst van Kvant-2 hoefde men de luchtsluis van de basismodule niet langer af te sluiten tijdens zogeheten 'Extra-Vehicular Activities' (EVA's). Binnenin de Kvant-2 module werden voor het eerst ook Orlan ruimtepakken ondergebracht die men gebruikte bij het uitvoeren van ruimtewandelingen. Deze module had ook de Saljoet 5B computer aan boord die een verbeterde versie was van de Argon 16B computer dat zich in de basismodule bevond van het Mir ruimtestation. Verder beschikte Kvant-2 ook over een douche die de ruimtevaarders konden gebruiken en er werd ook een toestel in gemonteerd waarmee men water kon halen uit menselijke urine. Op wetenschappelijk vlak werden in de Kvant-2 module een hoge resolutie camera, verschillende spectrometers en zes nieuwe gyroscopen ondergebracht die de oudere gyroscopen uit de Kvant-1 module moesten vervangen. De module beschikte aan de buitenkant over twee zonnepanelen die samen een oppervlakte hadden van 56 vierkante meter. Hiermee kon men 6,7 kW aan energie opwekken.

MarsDe Kvant-2 module gekoppeld aan de Mir basismodule - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken